dr. L. Swinnen - Stress Management Consultancy

contact

Dr. Luc Swinnen
Different BVBA
+32 (0)9 377 71 62
+32 (0)475 73 06 14
info@stressmanagement.be

Ondernemingsnummer:
BE 0461_: 390 891

Open trainingen

Stofjes in het brein-de kunst van het overtuigen

Je brein bevat neurotransmitters. Zo communiceren de breincellen met elkaar.

Het stofje dopamine zet ons op weg naar onze doelen en maakt de weg naar dat doel aantrekkelijk en uitdagend. Het zorgt voor een toestand van flow. Flow is dat heerlijke gevoel van geluk en tevredenheid terwijl we ergens helemaal in opgaan en de tijd te vergeten. Een gevoel van inspiratie, creativiteit en efficiëntie. Na afloop van een activiteit waarin je ‘flow ervaart, voel je je helemaal voldaan. Mensen die onder invloed van dopamine staan hebben een sterke wilskracht, zoeken steeds nieuwe uitdagingen op en houden van avontuur. Serotonine geeft rust en beschermt tegen depressie. 

Oxytocine verbetert je teamgeest en sociale contacten en functioneert als een soort antistresshormoon.  Het effect van oxytocine als antistresshormoon werd mooi tegen het licht gehouden door de Amerikaanse onderzoekster Kelly McGonigal. Ze vond dat acute stress  je socialer maakt. En dat proces verloopt via het knuffelhormoon oxytocine. Oxytocine bevordert trouw en goede relaties. McGonigal benadrukt nu dat oxytocine een stresshormoon is. Dit hormoon wordt afgegeven samen met adrenaline zodat sociale contacten vlotter verlopen.  Zo heb je meer sociale steun, broodnodig bij stress. Oxytocine zou ook zou een beschermend effect uitoefenen op hart en bloedvaten door het herstel na een zware stressperiode gemakkelijker te maken.

Ik vind de opvattingen van deze onderzoekster de moeite waard. De toekomst zal nog moeten aantonen of deze studies en overtuigingen zullen stand houden. Maar nu hebben we uitdagende nieuwe gegevens. Kelly McGonigal toont nog maar eens aan dat waardering en status van groot belang zijn om de stress van het leven aan te kunnen.

Op 15 juni organiseren we gedurende een ganse dag een workshop rond deze "happy chemicals". Hoe herken je ze? Wat kun je doen om ze aan te maken? Wat is de relatie met ons gedrag en hoe kunnen we dat beïnvloeden? De laatste nieuwe inzichten worden voorgesteld samen met een vragenlijst en oefeningen. Wil je gelukkig leven met minder stress en meer optimisme, dan sprelen we af op 15 juni. 

INVESTERING: 290 euro ex. BTW

WAAR: Gent

Broodjesmaaltijd en slides inbegrepen


Je kunt nu inschrijven : info@stressmanagement.be

 

© Different BVBA


< terug naar overzicht

Product in de kijker

Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen:ons onbegrijpelijke brein

Ongewenst seksueel gedrag, verkeersagressie, pathologisch uitstellen, parkeren op de ...

Nieuws

 meer nieuws

Symposium op 4 oktober 2018

BREIN, BRANIE OF BURN-OUT

Op 4 oktober 2018 vindt ons nieuwe symposium plaats over het brein. Het congres heet BREIN, BRANIE EN BURN-OUT. Op die dag heb je de unieke kans ...

Het Nieuwe boek van Luc Swinnen

Bij het organiseren van dit symposium verschijnt ook een nieuw boek van Dr. L. Swinnen : "WAAROM WIJ VREEMDGAAN EN PARACHUTESPRINGEN. ONS ONBEGRIJPELIJKE BREIN"

Een kantoorliefde starten, fastfood eten, parkeren op de ...

Ik zing want ik ben gelukkig of ben ik gelukkig omdat ik zing?

 

 

Een van mijn cursisten volgt dansles, om zich te ontspannen. Eens geen yoga of Tai Chi, maar “iets” anders. Ze is opgetogen. Ze groeit en beweegt zich vol gratie. En daardoor ...

schrijf hier in op

onze nieuwsbrief

e-mail

© 2018 dr Luc Swinnen, consulent stress management Creatie: Stardekk ×