Stressmanagement

Virtuele Workshops

HomeTrainingVirtuele Workshops

De Zwervende Zenuw en de Polyvagaal Theorie

Ons zenuwstelsel en onze veerkracht. De kracht van zelfregulatie en connectie.

DE ZWERVENDE ZENUW EN DE POLYVAGAAL THEORIE

Heb je wel eens meegemaakt dat je je om een onbegrijpelijke reden plots onveilig voelt tijdens een gesprek of tijdens een feestje of een uitstap? Of dat je thuis bent met jouw dierbaren, maar  toch stress voelt?  Of dat je  aanwezig bent op een vergadering met jouw collega's maar toch  niet kunt protesteren als jouw mening genegeerd wordt?

Of erger, je valt helemaal stil en durft nauwelijks te bewegen? En ken je de methode om een belangrijk gesprek, een coaching sessie of een belangrijke opdracht vlotjes en veilig te laten verlopen? Heb je trauma's meegemaakt in je leven of slaap je slecht? Of maak je veel periodes mee met hevige angsten of erg piekeren? Of pijnen en erge moeheid?

Weet dan dat er een moderne aanpak bestaat vooral deze problemen. Wetensschappelijk onderzoek bewijst dat ongeveer 60% van de mensen last hebben van vroegere kleine of uitgesproken trauma's. En ze dragen dat een heel mensenleven mee. Wist je dat dit een enorme impact heeft op jouw immuniteit? En op het ontstaan van burn-out en het verminderen van jouw veerkracht?

Deze problemen kunnen gemakkelijk vermeden worden met de hulp van ons zenuwstelsel en meer bepaald de zwervende zenuw. Eens je dat door hebt verdwijnen al die klachten als sneeuw voor de zon. En dan ga je rustig door het leven met waardevolle connecties en misschien wel de perfecte job.

We beschikken allemaal over een wervende zenuw  die de hele dag op de loer ligt om pijn en gevaar te op te sporen. En vooral om connecties, vertrouwen, veerkracht en immuniteit te verbeteren.   Verwerk nare ervaringen, connecteer met andere mensen, leef gezond en verbeter jouw veerkracht.  Vermijd stress en burn-out door een diepgaand inzicht in jouw zenuwstelsel. Maak kennis met de Polyvagaal Theorie!

De meeste mensen hebben geen idee hoeveel invloed dat zenuwstelsel heeft, zowel op hun lichaam, hun emoties en hun gedachten. Het is prachtig om te zien hoe snel de oefeningen effect hebben. Ons leven wordt er daadwerkelijk beter en leuker mee. 

VEERKRACHT EN IMMUNITEIT

Met deze moderne aanpak en met behulp van ons zenuwstelsel verhogen we onze veerkracht, maar ook onze immuniteit. Lichamelijke, emotionele, verstandelijke signalen van stress verdwijnen als sneeuw voor de zon. Weg met piekeren! Het moeten zware bedreigingen zijn die ons nog van de wijs kunnen brengen.

 

Bij reptielen zie je vaak een ‘freeze´-respons ( immobilisatie). Maar dat zien we ook bij ons, moderne mensen. De zwervende zenuw kan dan de gedroomde oplossing bieden. Dit systeem is de meest recente werkbare definitie van veerkracht en gezondheid.

Maar we zien ook nog bij ons mensen deze toestanden optreden. Dat hangt dan af van de signalen van veiligheid of gevaar en hoe we daar mee omgaan. In tijden van veiligheid zal het parasympatisch zenuwstelsel ´rust, relaxatie en verteringsprocessen´ faciliteren. We komen dan in een ´rust en herstel´-modus: onze darmen kunnen herstellen, onze darmflora groeit aan, cellen worden gerepareerd, neuronen worden aangemaakt en de immuniteit kan zijn werk doen. Dit systeem is de meest recente werkbare definitie van veerkracht en emotieregulatie. 

Het stil leggen van de vecht- en vluchtreacties wordt de ´vagale rem´ genoemd. Het is een fijne afstemming ( hoge veerkracht). We hoeven helemaal niet onmiddellijk en voortdurend beroep doen op de drastische en eeuwenoude vecht- en vluchtreacties. De ´vagale rem´ helpt om proactief in het leven te staan in plaats van reactief.

Dit verklaart waarom mensen met sterke sociale netwerken gemiddeld langer leven en ook sneller genezen van ziekte, zowel psychisch als fysisch. Weg stress, burn-out en piekeren en welkom energie en veerkracht.

 

EEN VIRTUELE MASTER CLASS

Op 21/1/2021, 28/1/2021, 05/02/2021 en 11/02/2021  richten we een virtuele Master Class in. Telkens de avond van 19u tot 21u. We zullen dan ons wonderbaarlijk zenuwstelsel met de zwervende zenuw bespreken, en de polyvagaal theorie van Porges.

MASTER CLASS POLYVAGAAL THEORIE VIA ZOOM: EEN VIRTUELE ERVARING VAN EEN WONDER.

De cursus is doorspekt met oefeningen en praktijkvoorbeelden en is interactief met chatmogelijkheden, PowerPoint, vraag en antwoord en werken in kleine groepjes via het zoom medium. Je hoeft de software niet te downloaden. We sturen je een link en we kunnen na de cursus verder nog communiceren in een gesloten facebook groep.

 

WAAR? Bij je thuis voor het scherm van je computer.

AGENDA:  21/1, 28/1, 5/2 en 11/2/2021

HOE LAAT?   Avonden van 19-21u.

HULPMIDDELEN?  Hand-out, teksten, gesloten facebook community.

Uw INVESTERING? 275 euro ex BTW voor de vier avonden.  Na de sessies kunnen de deelnemers een gratis zoom gesprek met Dr. L. Swinnen aanvragen en vroege inschrijvers voor 31/12/2020 mogen gratis FREEZE volgen en krijgen 10% korting. 

HOE INSCHRIJVEN: stuur dringend een mail naar l.swinnen@pandora.be en vul jouw facturatiegegevens en eventueel BTW nummer in. 

 

Schrijf je in